Viltkebab med vikingbrød og rådyr!
Denne retten er en av mine favoritter. Den er forholdsvis enkel å lage, tilbehøret kan varieres i det uendelige og den er like digg hjemme ved spisebordet som ute over bålet!
Jeg som setter pris på å vite hvor maten kommer fra og bryr meg om både bærekraft og fornuft i matlagingen bruker for det meste råvarer jeg enten har jaktet eller høstet inn selv, eller så kjøper jeg fra de lokale småskalaprodusentene jeg har i området. Men å kjøpe inn det du trenger fra din lokale nærbutikk er selvfølgelig ikke noe problem, mat skal jo tross alt nytes og da mener jeg at det viktigste er at vi ikke stresser med at alt absolutt må være riktig.
Jeg personlig kaller denne for en vikingbabb, da lefsen (Brødet) er basert på en oppskrift på vikingbrød og ellers prøver jeg å holde meg til norsk-dyrkede råvarer. Denne saftige herligheten gjør seg godt med mye krydder og mye stæsj så her er det bare å gønne på. Jeg kommer nok til å oppdatere denne tråden litt utover våren og sommeren da naturen har enda mer krydder og gode smaker å høste av, som absolutt komplimenterer denne retten til det uendelige!
Nok babbel som jeg pleier å si... Kjør oppskrift!
Det du trenger
Vikingebrød:
- 1kg Finmalt Emmer fra "Gullimunn" (Kan bruke Byggmel, Rug, eller sammalt hvete fra hvilken som helst produsent om du ikke får tak i emmer)
- 0,5kg Finmalt Spelt fra "Gullimunn" (Kan bruke fra annen produsent også)
- 1L Naturell yoghurt fra Gangstad Gårdsysteri (Kan bruke annen type naturell yoghurt også, f.eks. Gresk yoghurt eller kulturmelk funker helt konge det også!
- 2-3ss Lynghonning fra "Bjørka søtt fra Sparbu" (Kan bruke sommerhonning for mildere smak, og foretrukken produsent skal du få lov til å bestemme selv)
- 1-2ts Karve fra "Inderøykarve" (Er også digg å kombinere med litt frisk kjørvel, salvie, oregano eller ramsløk!"
- 4ss Extra virgin olivenolje eller Olivenolje med Rosmarin fra "Gold of Italy"
- En neve fersk Salvie
- En neve fersk Rosmarin
-Salt & Pepper
Tilbehør:
- 500-600gram Viltkjøtt (I videoen bruker jeg ytrefilet av rådyr)
- 2stk Sikori i strimler
- 4stk Vårgulrot
- 3stk Vårløk
- 8stk cherrytomater
- Litt sitronsylta rødløk (klikk her for oppskriften)
- Småost med paprika og hvitløk fra Vuku Gårdsmeieri
Dressing:
- 1boks røros-rømme
- 1/2 kinesisk hvitløk
- finhakket kruspersille
- 3ss olje fra Vuku gårdsmeieri sin småost med paprika & hvitløk
Tips: Du kan variere tilbehøret til det uendelige... denne retten er også superdigg med salat, agurk og ja mer friske grønnsaker, tenk at det du ville hatt i tacoen passer seg i denne lefsa!
Hvordan du lager retten får du nesten bare se i videoen nedenfor!